תביעות ייצוגיות או תובענות ייצוגיות?
לכל מקצוע יש שפה משלו, וכך גם לעולם המשפט. בענייני תובענות ייצוגיות ישנם שני שלבים שנדרש התבוע המייצג לעבור לפני שתוכתר התביעה כמוצלחת.
בשלב הראשון מוגש נוסח של תביעה, אך היא טרם מוגשת באופן פורמאלי. יחד איתה, מוגשת בקשה לאישור ניהול התביעה כייצוגית, והיא זו שמנוהלת בשלב הראשון. על מנת לנהל תביעה ייצוגית, יש צורך לקבל את אישור בית המשפט לנהלה ככזו, ורק לאחר קבלת האישור, מנוהל הליך התביעה הייצוגית, אשר באופן תיאורטי, עשוי להתנהל מעט בשונה מניהול ההליך המקדמי של אישור הבקשה. בפועל, לנוכח המגמה לבחינת טענות וראיות התובעים המייצגים לפרטי פרטים כבר בשלב הראשוני, תובענות שמאושרות מגיעות על פי רוב לידי הסכמי פשרה, שכן הנתבעים כבר מבינים כי סיכויי הצלחתם קטנים מאוד. מסיבה זו, מעטים המקרים שבהם ניתן פסק דין בתביעה ייצוגית, ועוד יותר מעטים המקרים בהם דחה בית המשפט תביעה ייצוגית לאחר שאישר את ניהולה ככזו.
בתקנות סדר הדין האזרחי הוגדר המונח "תובענה", ככזה הכולל "תביעות, בקשות ושאר עניינים שמביא בעל דין בפני בית משפט…", על כן, הבקשה לאישור ניהול התביעה כייצוגית, המהווה, כאמור, את השלב הראשון של ניהול ההליך, הינו בגדר "תובענה", ומכאן המונח "תובענה ייצוגית".