מענק לעסקים בעד השתתפות בהוצאות קבועות – מה בינו לבין הוצאות קבועות?
פעמים רבות מנסות רשויות לגבות חובות ארנונה של חברות שהפסיקו את פעילותן, מבעל השליטה בחברה. ניסיונות גביה אלו עומדים בניגוד לעקרון הפרדת האישיות המשפטית של החברה מבעל המניות בחברה, אולם הם אפשריים בהתאם לבסעיף 8(ג) לחוק ההסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב), תשנ"ג-1992. יחד עם זאת, בגלל שמדובר בחריג לעקרון הבסיס בדיני חברות, אפשרות הגביה פורשה בפסיקה בצמצום רב.
מטעמים שלא ברורים ואינם עומדים במבחן המציאות, חוק ההסדרים העניק לרשויות חזקה עובדתית לכאורה, כי נכסי החברה שהפסיקה את פעילותה והותירה חובות ארנונה, הועברו לבעל השליטה. בכך הפך המחוקק את כל בעלי המניות של חברות שנכנסו להליכי חדלות פרעון לנוכלים בהגדרה, וספק רב אם היה בכך צורך אמיתי או בסיס עובדתי. יחד עם זאת, מדובר בחזקה הניתנת לסתירה על ידי בעל השליטה.
אלא שהמגרש בו מתנהל המאבק המשפטי עשוי פעמים רבות להכריע את גורלו.
כך למשל, אם על בעל השליטה להגיש עתירה מנהלית כנגד ההחלטה להעביר את חובות החברה אליו, הרי שעליו לפעול בתוך 45 ימים מקבלת ההודעה, שאלמלא כן יואשם בשיהוי והדבר עלול לגזור את גורלו. מאידך, אם על הרשות החובה להגיש תביעה אזרחית כדי לממש את רצונה לגבות את החוב מבעל השליטה, עליה להוכיח את טענותיה ככל תובע בהליך אזרחי, ולבעל השליטה ישנם הרבה יותר כלים לסתור את החזקה כי נטל מנכסי החברה.
בעת"מ 46670-08-20 פורר נ' עיריית רחובות שניתן לאחרונה, הסביר בית המשפט המנהלי בלוד כי הרשות אינה רשאית לפעול בהליכי גביה מנהליים כנגד בעל השליטה, וכי עליה להגיש תביעה כדי לממש את ההחלטה להעביר את חובות החברה אל בעל השליטה. אלא שבפועל, לאחר שהרשות מקבלת החלטה כאמור, היא גם פועלת לפי הליכי גביה להטלת עיקולים ללא הליכים משפטיים נוספים. או אז, אין לנישום ברירה אלא לרוץ לבית המשפט המנהלי ולהגיש עתירה לביטול ההחלטה המנהלית והעיקולים.
יצוין כי ישנן פסיקות רבות בתחום שבהן לא ייחסו בתי המשפט חשיבות לבחירת הרשות לפעול בהליכי גביה מנהלית ללא סמכות, וקבעו בהליך של עתירה מנהלית כי הנישום לא הוכיח באותות ובמופתים כי לא נטל מנכסי החברה. על כן, בפועל, אם הגעתם למצב בו הרשות פועלת נגדכם בהליכי גביה מנהלית עקב חוב נטען של חברה שבה הייתם בעל שליטה, עליכם לפעול במהירות להגשת בקשה לדחיית המועד להגשת עתירה מנהלית, תוך דרישה לדון בסמכותה של הרשות לבצע את הליכי הגביה המנהלית, בטרם תוגש העתירה כנגד ההחלטה המנהלית גופה.
לייעוץ והגשת עתירה מנהלית, פנו אלינו.